Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

25η Μαρτίου



Φέτος για την σχολική μας γιορτή δεν είχαμε πολύ χρόνο  μπροστά μας. Πολύ κοντά πέφτει η γιορτή μας με το Πάσχα.Τα παιδιά μου είναι προνήπια τα περισσότερα κι έτσι αποφάσισα να κάνουμε δύο σκετς με μικρά ποιηματάκια.Το ένα ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου". Για το άλλο που θα παρουσιάσουμε  εμπνεύστηκα απ'το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα "Μαγικές διαδρομές στην τέχνη-Θεόφιλος".

  Όταν πρωτοδιάβασα το αντίστοιχο παραμύθι με τον Θεόφιλο,είδα ότι τους άρεσε πολύ.Μεγάλη εντύπωση τους έκανε το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του,οι εκ γενετής -και μη- αδυναμίες του...Ήταν φυσικό να πάει ο νους τους εύκολα εκεί,αφού λίγες μέρες πριν ήταν η μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού(6 Μαρτίου).Και ο Θεόφιλος ήταν ένα εύκολο  θύμα στο νησί του("τα παιδιά της γειτονιάς τον κορόιδευαν")'Ηταν θα λέγαμε ο περίγελως του νησιού...Προκαλούσε βέβαια άθελά του και με την ενδυμασία τσολιά που φορούσε..Μέσα απ'το παραμύθι της Κατερίνας που διαβάσαμε,κι απ΄όσα μάθαμε για την ζωή του δώσαμε άλλη αξία στην λέξη ήρωας.Υπάρχουν πολλών ειδών ήρωες κι ο Θεόφιλος ήταν ένας από αυτούς.
  Ώσπου μια μέρα, ο "Ήλιος" ως από μηχανής Θεός εμφανίστηκε και τον έλουσε με το φως του.Να κι ένας που -επιτέλους-δεν τον κορόιδευε. Τους ρώτησα τι ήταν ο ήλιος για τον Θεόφιλο."Ένας φίλος",μου είπαν! Ναι.Ο "Ηλιος"όντως ήταν ένας φίλος, ο Στρατής Ελευθεριάδης που ανακάλυψε το γνήσιο λαϊκό του ταλέντο και τον έκανε γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Ευρώπης.
("Ο Θεόφιλος σέρνει τον χορό!",μια ιδέα που είδα στην Αριάδνη ,νομίζω,και το προσαρμόσαμε στον Θεόφιλο)
  Εμείς εστιάσαμε κυρίως στην αγάπη του για την ιστορία της πατρίδας του και για τους ήρωες του 21, που αποτυπώνεται στα θαυμάσια πορτρέτα που έκανε,αλλά και σε σκηνές από μάχες.Ο τρόπος που ζωγράφιζε,ανακάλυψα με χαρά ,είναι ιδιαίτερα αγαπητός και "προσιτός" στα παιδιά!Ίσως επειδή αντικατροπτίζει μια ανεπιτήδευτη παιδική αφέλεια...
 (Οι χειροτεχνίες μας για την 25η Μαρτίου,την άλλη εβδομάδα.)
Η δική μας ιστορία για τον Θεόφιλο(με κάποια απ'τα λόγια του θεατρικού μας)

Ακροστιχίδα με το όνομα Θεόφιλος


Οι προσκλήσεις μας για τη γιορτή μας





Τέλος...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου